Snørekjøring med hund

Snørekjøring med hund
Posted in: Hund

Snørekjøring - den optimale vinteraktiviteten 

Snørekjøring er den enkleste formen for hundekjøring og er et supert alternativ til gåtur på vinteren, spesielt for deg som liker å gå på ski. Samtidig er snørekjøring god mosjon for både hund og eier, og du får oppleve nærhet til naturen. Men før du legger ut på tur er det noen hensyn å ta. Her gir vi deg en rekke tips og triks for å komme i gang! 


Ta hensyn til hundens alder og kapasitet

Snørekjøring er en aktivitet med høy hastighet og kan være belastende for hunden. Alle hunder kan snørekjøre, men det er viktig å justere hastighet og distanse på aktiviteten for å sørge for en positiv opplevelse for både to- og firbente. Du bør også ta høyde for hundens erfaring og kunnskap når du snørekjører. 


Hunder utvikles forskjellig, men et generelt tips er at hunden burde være ferdig utvokst før den begynner å trekke. En valp eller unghund skal ikke trekke da dette er belastende på ledd og sener som fortsatt utvikles, og husk at ulike raser vil være ferdig utvokst i forskjellige aldere.

  • Små raser som Chihuahua, Pomeranian og lignende er utvokst ved 10-11 måneders alder. 
  • Mellomstore raser som Border collie, Breton og lignende er utvokst rundt 1 år. 
  • Store raser som Rottweiler, Alaskan Malamute og lignende er utvokst ved 17-18 måneder. 
  • Veldig store raser som Berner Sennen, Grand Danois og lignende er utvokst rundt 2 år. 

Du kan legge til et par måneder ekstra margin for å være helt sikker på at valpen eller unghunden ikke overbelastes. Dersom du ikke er helt sikker på om hunden din kan begynne snørekjøring eller behøver ekstra råd, burde veterinær kontaktes. 

Men fortvil ikke! Har du en valp eller unghund er det flere ting du kan gjøre før du setter i gang med selve snørekjøringen. Hunden burde for det første være komfortabel med ski og staver. Dette kan du øve på i nærområde hvor hunden belønnes hver gang den er i nærheten av skiutstyr. Det er også viktig at hunden liker å gå med trekkselen og dette kan trenes på hjemme. Til slutt, før selve snørekjøringen setter i gang, kan unghunden være med på en kort skitur mens den går løs med trekkselen på. Det er en fin øvelse for hunden å være i skiløypen med eieren på ski, uten at det forventes at den skal trekke i selen. 


Bruk ordentlig utstyr! Kjørebelte, trekksele og kjøreline

Snørekjøring behøver noe utstyr, velger du utstyr av bedre kvalitet vil vare lengre og opplevelsen bli bedre og tryggere for både hund og eier.

Et behagelig kjørebelte kan bidra til en enklere og tryggere skitur. Kjørebeltet vil bidra til å dempe og fordele trykket når hunden trekker. Det kan derfor være godt å bruke et kjørebelte med en større plate som ligger godt på korsryggen. Kjørebelter har ofte benstropper for å hindre at beltet som sklir oppover ryggen, som kan bli ubehagelig om hunden trekker mye. 

SE UTVALGET AV BELTER HER

Under snørekjøring kan det oppstå situasjoner hvor hunden burde frigjøres fra eieren i høy hastighet. Løsningen er da en panikkrok, hvor du drar i en liten snor som frigjør hunden fra kjørebeltet. Noen kjørebelter kommer med en innsydd panikkrok, men dette kan også kjøpes ved siden av.

Det finnes en rekke ulike seler som egnes til snørekjøring. Hvilken sele som fungerer best avhenger av rase og trekkraft. Hunder som ikke trekker mye kan bruke en vanlig tursele. Hunder som drar mye vil ha god nytte av en sele som er designet for trekk med mye kraft, også kalt en trekksele. Et eksempel på en slik sele er nomesele. 


Det er viktig at selen gir bevegelsesfrihet og frie luftveier. Sørg for at den sitter godt og ikke gnager. En sele sitter riktig når: 

  • Det laveste punktet på halsåpningen ligger på hundens brystbein. 
  • Du kan plassere ca. to fingre mellom hunden og reimen rundt magen.
  • Du kan plassere ca. to fingre mellom hundens albue og reimen rundt magen. 
  • Reimen rundt magen ligger godt rundt brystkassen (på ribbein) og ikke bak ribbeina og på magen. Dette vil gjøre at selen klemmer på magen i det den drar, som gir ubehag for hunden. 
  • Ryggreimen på trekkselen ikke er lengre enn ryggen til hunden. Det er fint om selen slutter ved haleroten, men draget (en ekstra liten reim for å ikke ha koblet hunden direkte til selen) kan gå 10 cm ut fra ryggreimen. 

Til slutt behøves det en kjøreline som er festet i trekkselen og kjørebeltet. Kjørelinen burde være relativt lang slik at hunden har god plass foran skiene dersom den plutselig skulle bråstoppe. Kjørelinen burde være elastisk og ha en innebygd strikk for å dempe rykk ved brå start eller brems. Det er også ønskelig at dra-punktet på trekkselen er lavt, samtidig som du har god kontakt med hunden. En kjøreline på 2.5 meter fungerer fint i preparerte løyper og gir bedre kontroll på hunden. 3 meter er fint ved frikjøring. 

Pass på potene til hunden

Potesalve og potesokker er nyttige verktøy for å beskytte potene på skiføret. Is, frost, salt og skare i snøen sliter på potene og kan medføre at tredeputene blir tørre og sprekker opp. Dette kan være smertefullt for hunden og potensielt føre til infeksjoner. Potesalver inneholder vegetabilske eller animalske oljer som danner en beskyttende hinne rundt tredeputene. Potesalver forebygger dermed skader og holder tredeputene myke. Det kan derfor være nyttig å påføre potesalve før og etter skituren. 

Potesokker er også nyttige å bruke under skituren. Dersom hunden har såre poter generelt gjennom året eller ofte får snø og isklumper mellom tredeputene er potesokker fint å bruke. 

SE UTVALGET AV POTESOKKER HER

Hunden vil mest sannsynlig reagere de første gangene den har på potesokker, men dette går over med tilvenning. Det finnes ulike typer potesokker og det er viktig at den sitter godt plassert på beinet uten at den er for stram eller gir ubehag for hunden. Potesokken burde ikke være for lang eller stor, og gjerne gå litt over ulvekloen. Et tips til hvordan du tar på og fester potesokken, er å ta poten inn i potesokken og deretter ta strikken stramt rundt beinet samtidig som du holder tommelfingeren i potesokken. Når du har strammet strikken tar du ut tommelfingeren og på den måten er potesokken godt strammet, men har fortsatt god margin. Potesalve burde brukes selv med potesokken for å gi mykere tredeputer. 

Kle hunden etter forhold og behov

På kalde dager er det smart å kle på hunden, og hundens behov for dekken avhenger av rase. Har du en hund med kort pels er det spesielt viktig at hunden har et varmedekken på. Dette er for å varme opp musklene før og under snørekjøringen, som er viktig da snørekjøring er en belastende aktivitet for hundens muskler, ledd og sener. Et godt varmedekken er også nyttig å ha på i pausene, slik at musklene ikke stivner mellom etappene. Ved en lang stopp eller overnatting er liggeunderlag eller sovepose også nyttig for hunden. 

USIKKER PÅ HVILKET DEKKEN DU SKAL VELGE? LES VÅRT BLOGG-INNLEGG OM DET HER

Mange hunder har lang og tynn pels som fører til store snøklumper på spesielt bryst, mage, lår og poter. Dette gjelder ofte setter, spaniel og puddel. Heldress eller kondomdress er svært nyttig og effektiv for å hindre snøklumper i pelsen. Heldress får man kjøpt i ulike størrelser og tilpasset begge kjønn. Det er viktig at heldressen sitter godt og stramt på uten å hemme bevegelighet. Dersom man i tillegg bruker potesokker for å hindre snø og is mellom tredeputene, vil hunden være helt dekket og fri for snøklumper. 

Uten mat og drikke, duger helten ikke 

Når man begynner med snørekjøring er det fint å legge inn flere korte pauser eller en lengre pause mellom etappene. Dette er for å sikre en positiv opplevelse for hunden. Etterhvert kan distansen økes gradvis mellom pausene.

Snørekjøring er energikrevende for hunden, og hunden må derfor få tilbud om vann i pausene. Du kan også ta med turmat til hunden dersom det planlegges en lengre pause. Det er flere gode alternativer til fettholdige våtfôr som bidrar til påfyll av energi resten av turen. 

SE UTVALGET AV ENERGIRIKT VÅTFÔR HER

Når alt av utstyr er på plass, er det bare å teste løypene i deres eget tempo. Lytt til hunden og ikke press den for hardt om dere er helt nye i snørekjøring. Trenger du flere tips eller trenger du hjelp med å finne utstyr som passer akkurat din hund, kan du besøke en av våre butikker og få god hjelp der. Se oversikten over alle PetXL butikker her. 

Skrevet av Mia Sofie Sandvold - PetXL Hønefoss 

19. januar 2023
Copyright © 2021 PetXL AS