Startguide til rotte

Startguide til rotte
Posted in: Smådyr

Hva trenger du til en rotte

Tamrotter er nysgjerrige vesener som er tillitsfulle overfor mennesker, i tillegg er de veldig morsomme, noe som gjør at de er ypperlig å ha som kjæledyr. De er svært intelligente og man kan trene rotter til å gjøre triks på lik måte som man trener en hund, ved hjelp av positiv forsterkning. Aktive og nysgjerrige som de er, er det noen ting det er viktig å tenke på før man skaffer seg rotter. Vi har lagt en liten guide for å hjelpe deg i gang!

Hold av rotter

I naturen lever rotter i storfamilier i underjordiske ganger hvor de deler på arbeid som pass av unger, pelsstell og innhøsting av mat. De er svært sosiale dyr og bør derfor alltid holdes i par eller grupper med flere individer. Det er viktig å tenke på at buret er stort og godt utstyrt med forskjellig utstyr så rottene har noe å beskjeftige seg med når den er i buret. Leker, klatremuligheter, trening, utetid og sosialisering bør være en del av rottens hverdag. Det anbefales minimum 1 time utetid om dagen, som gir rotten både mosjon og mulighet til å utforske. Buret må plasseres slik at det ikke får trekk, dette for å unngå luftveisinfeksjoner hos dyrene.

Rotter er renslige dyr, men de roter masse. For å unngå sterk lukt fra rotter bør man derfor rydde daglig i buret og gi det en grundig vask minst en gang i uken. Det frarådes å bruke sterke kjemikalier under burvask, eddik og varmt vann gjør susen. Rotter kan trenes til å benytte seg av en dokasse, noe som gjør rengjøringen enklere. Men for at de skal velge å fortsette å benytte seg av dokassen, må denne rengjøres daglig.

 

  • Bur: Man bør skaffe seg et bur som er stort med muligheter for å klatre. Buret bør heller være større i høyden enn i bredden. Et bur med flere etasjer er et godt valg. Buret bør ikke ha mer enn 1,5 cm mellomrom mellom gitteret. 70x50x80cm i burstørrelse er et godt utgangspunkt for minstemål, men større desto bedre.
  • Leker: Gode eksempler er tyggepinner, tunnelsystemer, baller, tørkepapir og hengekøyer. Se alle leker vi har til smådyr her.
  • Mat: Det er viktig at skålen er stabil og ikke kan velte. Benytt gjerne én skål til den daglige maten og en annen til friskt grønt og godbiter. Se utvalget vi har av fôr her.
  • Vann: Vann kan du ha i drikkeflaske eller skål, gjerne begge deler. Bruker man skål er det viktig med en skål som er stabil nok til at den ikke kan veltes. Bruker man drikkeflaske må denne være stor nok til at den ikke rekker å bli tom mellom de daglige vannskiftene.
  • Gjemmested: Huler, soveposer, hengekøyer, tunnel eller hus er fine gjemmesteder for rotter. Rotter sover gjerne sammen, så noe som er stort nok til flere rotter, men ikke for stort, da de liker å ha det lunt.
  • Strø: Det må være en type strø som ikke støver, da det kan gi luftveisinfeksjoner hos rotten. Heller ikke et strø som er for hardt, da dette kan øke sjansen for inflammasjon og betennelse under føttene. Et strø som er mykt eller man kan benytte pledd eller andre tepper som skiftes og vaskes fortløpende.
  • Tyggepinner: Rottens tenner vokser hele livet, så den trenger noe å bruke tennene på. Her kan man bruke ulike tyggeleker i tre, grener fra frukttrær eller røtter.
  • Soveplass: Mange rotter liker å bygge reder for å ha en lugn plass å sove, så du kan gjerne gi dem tørkepapir eller carefresh.

Fôring

Rotter er omnivore, det vil si at de spiser både animalske og vegetabilske proteiner. Det er allikevel viktig at fôret du velger ikke har mer enn 14-16% proteiner, da for mye proteiner kan være skadelig. Et fullfôr som er ensformig er å anbefale, for eksempel pellets hvor alle bitene er like. På denne måten velger ikke rotten ut det den liker best og du vil unngå eventuelle mangelsykdommer og feilernæring. Omtrent 30-40 gram tørrfôr pr. dag pr. rotte er et fint utgangspunkt. Dette kan justeres avhengig av hvor aktiv rotten er og av hvor mye ekstra den får utenom. Fôret som skal brukes må være beregnet til rotter, da gnagerblandinger for hamster, degus, kanin eller marsvin har feil sammensetning av næringsstoffer og kan gjøre rotten din syk.

Basisfôret skal altså bestå av pellets. Som tillegg kan man gi friske grønnsaker og frukt, kokt ris og pasta. Som snacks en gang iblant kan man gi friske spirer, kokt eggeplomme, kokt fisk og kjøtt, yoghurt, små biter med tørkede brødbiter, diverse babymat, knekkebrød, insekter og biter av gulost.

Mat du skal unngå er for eksempel poteter, avokado, søtpotet (rå), blomkål, bønner, spinat og kikerter. Mat tilsatt for mye sukker og fetende mat er heller ikke bra.

Se utvalget av fôr til rotter her

Rotter skal IKKE ha høy eller gnagerstein. Det er heller ikke behov for å tilsette vitaminer i verken mat eller vann.

Visste du at

  • En hannrotte og en hunnrotte kan i løpet av 2 år ha mer enn 1 million etterkommere?
  • Rotten kan svømme 800 meter uten pause og den kan oppholde seg i vann uten fast grunn i 3 dager?
  • En rotte kan regulere varmen gjennom halen?
  • Rotter har spilt i flere enn 500 filmer og TV-serier?
  • En rotte kan hoppe 90 cm rett opp og 100 cm bortover?

Skrevet av Benedicte Ikki – PetXL Vestby og Camilla Bjerke – PetXL Alna

2. mars 2023
Copyright © 2021 PetXL AS