Utegård til kaniner
Kaniner er aktive dyr som trenger plass til å bevege seg, hoppe og utforske. Utegårder gir kaniner tilgang til frisk luft og sollys, som er viktig for deres helse og trivsel.
Det er viktig å sørge for at uteburet er trygt og godt egnet for kaninens behov, inkludert beskyttelse mot rovdyr og tilstrekkelig skygge og beskyttelse mot vær og vind. Her finner du noen tips for hva du bør tenke på når du lager en utegård til din kanin.
Generelt
Kaniner som lever et stillesittende og rolig liv har lettere for å utvikle benskjørhet og forkalkningsgikt. Derfor er det viktig å forstå at det ikke er nok med et bur inne. Sommerhalvåret er den perfekte tiden å la de få være i en utegård som gir dem muligheten til å utforske og bevege seg i et naturlig miljø.
Utegårder til kanin er noe man kan få kjøpt ferdig, men man kan også bygge noe mer permanent i egen hage. Til eksempel er det flere som har gjort om utehus, dukkehus, stabbur og lignende til kaninhus, og bygd ett sikkert gjerde rundt. En kan bruke ferdige hundegårdelementer, eller bygge selv med en treramme og bruke revenetting.
Kaniner som skal være utendørs bør alltid være sammen med en kaninvenn.
Størrelse
En utegård bør være på 12kvm og oppover, jo større jo bedre! Gjerne god takhøyde så du selv kan gå inn. God takhøyde i løpegården gir også rom for å sette opp plattformer og hus, Kaniner liker seg i høyden, så det er fint å sette opp utkikksposter de kan klatre opp til. Kaniner hopper lett opp mot 2m i høyden, så god takhøyde er veldig viktig.
Det er viktig at gården sikres nøye i både tak og bunn. En netting som tak over gården vil sikre kaninene fra rovdyr, eller ved bruk av takplater på noen områder vil du også gi kaninen noen skyggefulle områder i inngjerdingen. Kaniner er gravere, så for å være sikker på at de ikke kommer seg ut av gården sin anbefaler vi å grave ned en netting minimum 50cm i bakken langs gården.
Vi anbefaler å bruke en tryggere netting som revenetting eller firkantnetting. Hønsenetting er for tynt, og anbefales ikke.
Underlag
Gress i utegården forsvinner fort da kaninene gjerne spiser opp det som er, så det kan være lurt å tenke på et underlag som holder seg fint over lengre tid. Dersom det er et utsatt område for gjørme/fuktig underlag kan det være lurt å legge et lag med grus, deretter fylle på med sand/jord eller kutterflis/bark på toppen.
Temperaturer
Kaniner bor jo vanligvis i naturen, så de tåler vell å stå ute?
Både ja og nei. I det ville bor kaniner i huler under bakken, noe som gjør at temperaturen er ganske stabil gjennom hele året. Underjordiske tuneller skåner de for den værste varmen, og den værste kulden. Dette gjelder også for det norske klimaet, så om du skal ha kaninene dine i en utegård er det hensyn du må ta til temperaturen!
Isolerte og tette hus i utegården er viktig for å beskytte kaninen mot kulde og holde den tørr og varm ved mye nedbør. Kjøp eller bygg gjerne et hus med mye plass inni, så det god plass for tørre og gode oppholdsrom mens det er dårlig vær.
Varme: Kaniner svetter ikke, og de puster gjennom nesen sin som gjør at de heller ikke peser som hunder gjør. Dette gjør at de er veldig utsatte for heteslag, derfor er det utrolig viktig å sørge for at kaninene alltid har tilgang på vann og skygge/svale områder i gården sin.
I områder med ekstrem varme, til og med her i Norge om det kommer en hetebølge vil vi anbefale å la kaninene være innendørs der det er ventilasjon/klimaanlegg.
Andre tips til varme perioder: Langhårede kaniner kan friseres noe, skift til kaldt drikkevann hyppig, gi dem fryste leker og godbiter.
Kulde: Skal du ha kaninen din i en utegård hele året må du ha et tilhørende isloert og temperert kaninhus. Et kaninhus skal være romslig og lunt, gjerne med hyller, hems eller lignende for å gi dem mer rom å utforske - også i høyden.
Kaniner som ikke er vant til å være ute må vennes til vinteren dersom du ønsker å ha de ute hele året. Det er viktig at de er mye ute i sommerhalvåret først så pelsen tilvendes slik at de får vinterpels når det blir kaldere vær mot høsten og vinteren. En kanin som har vært inne kan ikke plutselig bli satt ut på vinteren! Kaniner får ikke vinterpels når de bor innendørs, så har du lyst å ha kaninen ute hele året er det viktig at den får god tid til å tilvendes været og kulden så den holder varmen i løpet av vinteren.
Ved bruk av isolerte utehus med varmelampe er det spesielt viktig at det måles minimum 60 cm i alle retninger. Dette for å sikre mot brann.
Aktiviteter
For å holde seg frisk og sunn krever kaniner mosjon og fysisk aktivitet. Selv med en stor utegård så trenger de fremdeles berikelser i gården og hverdagen sin.
- Gjemmesteder, hus og huler
- Tyggeobjekter som tuneller og andre leker i tre og strå
- Sandkasse eller annet tilrettelegging for graving
- Aktivitetsleker som kan byttes på i løpet av uken, så det stadig blir noe nytt og spennende i utegården.
- Kompostgjeder er en enkel og fin måte å kunne tilby litt ekstra plass til kaninen. Det er enkelt å utvide gården man har med å sette opp kompostgjerder utover hagen, det er en ypperlig mulighet for kaninene å få løpe skikkelig i fra seg på! Kompostgjerder kan enkelt pakkes sammen når de ikke er i bruk, eller en fin løsning dersom du ikke har mulighet for å sette opp en permanent utegård.