Introduksjon til fisk

Introduksjon til fisk

Startguide for deg som er nysgjerrig på fisk og akvariehobbien

Akvariehobbien er en fargerik, spennende og utrolig givende hobby, med nærmest endeløse muligheter! Om du vil ha steiner og sand som de Afrikanske innsjøene, eller rikt beplantede biotoper som elvene i Sør-Amerika, eller morsomme figurer med Svampebob og rosa grus, så er det helt opp til deg!

Så hva må du vite for å kunne lage din ideelle lille verden?
For mange som vil starte ut med akvariet kan det virke overveldende med all informasjonen, og utvalget i utstyr. Alt fra akvariet i seg selv, til lys, varme, filter og hva man vil ha i akvariet sitt. Mye muligheter betyr også mange valg, noen litt vanskeligere enn andre. Så i dette blogginnlegget, skal vi prøve å hjelpe deg som er ny å velge det som er rett for deg, lære om det aller viktigste.

Hvilket akvarium? 
Det første du må ha er selvfølgelig et akvarium. Størrelsen du vil ha kommer an på hvor mye tid du vil bruke på oppsett og vedlikehold, pris, og på hvilken type fisk du ser etter. Mens et mindre akvarium koster ofte mindre, er det også mer begrenset hva du kan ha i det, og det blir oftere behov for å bytte vann. Et stort akvarium gir deg mer frihet med fisk og andre dyr, men koster mer, og krever større og sterkere filter som også må renses. Derfor anbefaler vi akvarium mellom 56-70 liter for deg som er ny. Det gir deg mulighet tli et rikt utvalg fisk å velge mellom og nok vann så du ikke må bytte det så ofte. 

Se alle våre akvarium på www.petxl.no (vi har større akvarium for salg i våre fysiske butikker).

De fleste akvarium du får kjøpt i dag kommer med lys, filter og varmekolbe, samt instrukser på hvordan du kan sette det opp, men kanskje du allerede har et akvarium eller har kjøpt et som kom uten. Da kommer spørsmålet om utstyr du bør velge.

Hva trenger du av filter, varme og lys?

Til å starte med er et filter nok noe av det aller viktigste.

Det finnes flere typer filter; innvendige, utvendige og påheng som renner som en liten foss inn i akvariet for å nevne noen. 

Utvendige filtre er oftest brukt til større akvarier. De er litt mindre rot å skulle rense siden du slipper å fiske ut hele pumpen fra akvariet, men det kan også fort bli litt mer komplisert, og trenger mer plass.

Innvendige filtre er mest brukt i mindre akvarier. De er relativt enkle svampfiltre og renses helst en gang i måneden med å skvise svampen i en bøtte med lunket vann (vi kommer tilbake til hvorfor lunket vann lengre ned i artikkelen). Dette er også typen som oftest kommer med akvariesett.

Påhengfiltre ser veldig fine ut, tar opp lite plass i akvariet, og lite plass utenfor. De lager lite vannbevegelse som kan både være en fordel og en ulempe med tanke på hvilken fisk du vil ha, men den største ulempen er at de passer dårlig hvis du har et lokk på akvariet ditt siden de henger på kanten av akvariet.

Når du har valgt hvilken type du vil bruke er det bare å se på boksen hvor mange liter filteret er laget for, og velge det som er riktig for deg. Om det skulle stå mellom to som er nesten riktig, velg filteret som er lagd for mer vann. Du vil heller ha et litt for sterkt filter, enn et litt for svakt.

Se alle våre filter her. 

Neste du trenger er varme.

De fleste fisk du får kjøpt i dyrebutikker er tropiske. Dette betyr vannet må ligge på en temperatur mellom 22-28°C (sjekk uansett alltid hvilken temperatur fiskene du har foretrekker), den enkleste måten å oppnå dette med en varmekolbe. Varmekolber henges på innsiden av akvariet, under vann, og justeres til temperaturen du ønsker på toppen. De holder også temperaturen stabil så fiskene ikke blir stresset eller syk.

Husk å sjekke at kolben du kjøper er egnet til ditt akvarium da de kommer i flere størrelser med forskjellig kapasitet! 

Da er det bare lys igjen!

Det er tre forskjellige lys du kan bruke. T8 lysrør for eldre akvarium, T5 lysrør og LED lys. Nyere akvarier som bruker T5 lysarmaturer kan også bruke LED lysrør, så lenge det er samme merke.

T8 og T5 lysrør bruker gass for å lyse opp og blir veldig varme når de er på. Det er best å ha et lokk for å unngå at vannet fordamper og fukter rommet du har akvariet i.
Fordelen med lysrør er at de ofte er billigere enn LED lys, og er mer tilgjengelige. De er gode for plantevekst og gir et behagelig lys. Ulempen er at de må byttes oftere. Helst en gang hver 6. måned selv om lyset enda fungerer. Når lyset blir eldre svekkes effekten, og det blir enklere for alger samtidig vanskeligere for plantene å ta opp lyset.

LED lys har lengre levetid og kan gi like godt lys for plantene. De koster mer å kjøpe, men i lengden blir det billigere enn å skulle bytte lysrør hver 6. måned. De produserer mindre varme så du kan ha åpent akvarium, og de blir mer tilgjengelige hver dag.

Alt ettersom om du har levende planter eller ikke kommer til å veie inn på hvilket lys du burde velge. Det finnes selvfølgelig planter som er lite kravstore til lys, men velger du et lys egnet for planter uten å ha levende planter i akvariet risikerer du algevekst. Da er det bedre med et billigere LED lys.

Ha også plasseringen av akvariet i tankene når du setter det opp så du unngår sollys. Selv om plantene kan like det, er algene også veldig glad i sollys og kan fort vokse ut av kontroll om du ikke er forsiktig.

Har du bare stein eller røtter er det beste å ikke ha lyset på mer enn 8 timer om dagen, men for levende planter er det best med 8-12 timer per dag for best vekst.

Se hele utvalget av lys og varme her.

Nitrogensyklus

Når akvarium, lys, varme og filter er på plass har alt du trenger, men til sist skal vi ta opp det aller viktigste du må vite! Nitrogensyklusen.

Når fiskene dine avfører, eller når planter nedbrytes skaper det ammoniakk som er ekstremt dødelig for fiskene dine. Når ammoniakken ikke kontrolleres, kan det «brenne» finner og gjellene til fisken og skape store sår og andre helseproblemer. Så hvordan håndterer vi dette?

Vi venter på en bakterie oppblomstring. Bakterien vi venter på er Nitrosomas, som konverterer ammoniakken til nitritt. Dette kan ta forskjellig mengde tid ut ifra flere forhold, så det er viktig å teste vannet for å se om ammoniakken minker. Etter hvert som bakteriene blir flere, blir det også mer nitritt, men dette er også farlig for fiskene dine, og skaper også store helseproblemer. Selv små mengder kan utrydde et helt akvarium så vi må vente igjen.

Denne gangen venter vi på en bakterie som heter Nitrobactor. Når Nitrobactor blomstrer opp, begynner bakterien å omgjøre det dødelige nitrittet om til det mindre farlige nitrat. Nitrat er fortsatt ikke bra i store mengder, men er langt fra dødelig i normale rekkevidder. For de som har levende planter vil også plantene ta opp nitrat som næring og bruke det til å vokse. Så igjen nedbrytes plantene og syklusen fortsetter å gå rundt.

I starten vil det være en stor ubalanse av bakteriene og ammoniakk i vannet, så det beste er å vente minst to uker før du introduserer noe fisk til akvariet, og sjekk vannet jevnlig for å være helt sikker på at alle verdiene er trygge.

Når du bytter vann blir det viktig å ikke grunn vaske alt eller fjerne alt vannet, siden bakteriene ikke vil overleve dette. Bakteriene flyter ikke bare løst i vannet, men bor i svampen, filtermedia og bunnen av akvariet ditt. Derfor bytter vi helst bare ~30% av vannet, og vasker svampene og filtermediet forsiktig i lunket vann. Da overlever bakteriene og du slipper å måtte starte hele syklusen på nytt.

Så for a ta det enkelt:

Ammoniakk –> Nitritt –> Nitrat

Når alt er i balanse, da er akvariet ditt klart. Gjerne sett opp substrat, dekorasjoner, en plante eller to (eller 20!) med en gang, men vent minst 2 uker før du tilsetter fisk, og ta det gradvis så bakteriene får tid til å blomstre opp nok! Da får du til slutt, Norges råeste akvarium!

Skrevet av Sarifi Mørch, PetXL Kristiansand

21. september 2023
Copyright © 2021 PetXL AS